Lipová alej padla: modernizace osvětlení a rozšíření silnice ji zařadily do historie

0

pardubice, kácení Lipové aleje, modernizace osvětlení, rozšíření silnice, životní prostředí, blog, region24, zdravetrendy


Kontroverzní projekt v Pardubicích zahrnoval kácení historické Lipové aleje kvůli modernizaci osvětlení a rozšíření silnice. Mnoho občanů a politiků protestovalo, poukazujíc na estetickou a environmentální hodnotu stromů.

Velký kontroverzní projekt ve městě Pardubice se neobešel bez reakcí občanů a politiků. Lipová alej u nádraží, která už dlouhá léta zdobila krajinu, musela ustoupit modernizaci veřejného osvětlení a rozšíření silnice, což vyvolalo bouři nevole a protestů. Mnozí argumentovali tím, že tyto historické stromy poskytují nejen estetickou hodnotu, ale také přispívají k lepšímu ovzduší ve městě. Bohužel, všechna úsilí o záchranu lip se nakonec ukázala marná, neboť motorové pily udělaly svou práci a dnešní Pardubice již Lipovou alej nemají.

Přestože politici i aktivisté zvažovali různé způsoby, jak stromy zachránit, nakonec převážila potřeba modernizace veřejného osvětlení a rozšíření silnice. Město ovšem slibuje náhradní výsadbu stromů, která by měla kompenzovat ztrátu aleje. Podle náměstka primátora Jana Hrabala z hnutí ANO se město bude snažit najít jiná místa, kde by mohla být tato ztráta kompenzována. Plánuje se také výstavba dopravního terminálu Jih s parkovacím domem a další infrastrukturou v okolí nádraží.

Skupina aktivistů se neúspěšně pokoušela alej zachránit prostřednictvím petice a demonstrací. Podle Jindřišky Kláčové z hnutí ANO se zvažovalo i přesazení stromů odbornou firmou, ale technické možnosti to nedovolily. Navzdory snaze o záchranu a podepsání petice se tedy nakonec muselo přistoupit k vykácení letitých stromů.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář