Obchvat Rokytna brzy otevře

0

Obchvat Rokytna, Pardubice, druhá polovina roku, dálnice D35, silnice I/35, blog, region24


Obchvat Rokytna u Pardubic má být hotový v druhé polovině roku, přestože se dokončení stavby již několikrát odkládalo. Projekt má zlepšit situaci v obci a oblasti tím, že propojí dálnici D35 a silnici I/35, a sníží intenzitu provozu v průměru o 2 700 vozidel za den.

Pardubický kraj očekává, že obchvat Rokytna bude hotový a otevřený pro provoz ve druhé polovině letošního roku. To je velký správný krok pro obyvatele Rokytna, kteří už dlouho trpí těžkou dopravou, zejména v době špičky.

Krajský obchvat byl plánován původně na konec roku 2023, ale kvůli problémům s přípravou a vytyčením trasy se termín otevření posunul. “Stejně jako u jiných staveb plánujeme, že provoz spustíme hned, jak budeme moci, a to v režimu předčasného užívání. Až bude vše bezpečné a budou se jen dodělávat detaily, tak po silnici necháme jezdit auta,” uvedl náměstek hejtmana Michal Kortyš (ODS), který se o stavbu pečuje.

Přeci jen, je třeba podotknout, že tato stavba byla mnohokrát odložena. Její dokončení bylo původně přislíbeno na prosinec roku 2021, ale termín byl posunut na rok 2023 a následně na rok 2024. Tento obchvat je ovšem klíčový pro místní obyvatele i řidiče, protože spojuje dálnici D35 a silnici I/35, která vede kolem Rokytna.

Součástí stavby jsou tři křižovatky a celková délka stavby dosáhne více než čtyři kilometry. Když bude dokončená, má pomoci zmírnit intenzitu provozu od Pardubic i od Břečťan, který dosahuje v průměru 2 700 vozidel za den.

Stavební práce na obchvatu však byly zdrženy kvůli nejasnostem v trasování. Práce na přesném vytyčení trasy pokračovaly až do února 2023. Naopak, po dokončení základní vytyčovací sítě byly zahájeny vlastní práce na realizaci stavby.

Stavbaři nyní začínají připojovat obchvat k silnici I/35, což znamená, že provoz na hlavní silnici je momentálně sveden do zúžených pruhů. Přestože to přináší dočasná omezení, ti, kteří s úlevou očekávají otevření obchvatu, doufají, že tento nedostatek bude brzy v minulosti.

Vedení obce Rokytno chystá rekonstrukci průtahu místní části Bohumileš po dokončení obchvatu. To by mělo znamenat další zlepšení situace v obci a úlevu pro řidiče.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář