Pardubické letiště zavádí placené parkování pro cestující

0

Pardubické letiště, bezplatné parkování, parkovné, finanční bilance, parkovací automaty, blog, region24


Pardubické letiště zruší bezplatné parkování a plánuje zavést parkovné pro cestující. Nové poplatky by měly zlepšit finanční bilanci společnosti EBA, která letiště spravuje, a městu by mohly přinést až 8 milionů korun ročně.

Bezplatné parkování na pardubickém letišti bude minulostí. Pardubická společnost EBA, pod jejíž správou letiště spadá, hodlá nyní vybírat od cestujících parkovné. Tímto rozhodnutím přicházejí na řadu především ekonomické zájmy firmy. Jak letos oznámil náměstek primátora Jakub Rychtecký, nově zavedené poplatky by měly zlepšit finanční bilanci společnosti. Na svém ročním výsledku by město mohlo vydělat až osm milionů korun.

V současnosti pouze mezinárodní letiště v Pardubicích a v Karlových Varech umožňují cestujícím bezplatné parkování u terminálu na libovolně dlouhou dobu. Pro ostravské letiště je parkovné 100 korun za den, v Brně je týdenní poplatek 1000 korun. Jaká bude výše parkovného na letišti v Pardubicích, zatím není jasné. Náměstek hejtmana Pardubického kraje, Michal Kortyš, uvedl, že se nebude jednat o vysokou sumu: „Cena za parkování by měla být spíše symbolická, ale zatím jsme neřekli, jaká to bude částka.”

Není také jasné, kdy se začne parkovné vybírat. Parkovací automaty budou na letišti již pátý rok. Kraj by uvítal, kdyby lidé začali platit za parkování co nejdříve. Jak uvedl Kortyš, „Myslíme si, že na odstavné ploše by se mělo začít vybírat parkovné už letos. Hledáme každou korunu.”

Navzdory tomuto plánu je však možné, že některé cestovní společnosti v ceně letenky nabízejí parkování. Kortyš uvedl, že pokud společnost takovou možnost nabízí, musí s tím společnost EBA počítat. Tuto výhodu bude muset letiště respektovat.

Přitom opozice varuje, že takový krok může některé cestující odradit. „Zpoplatněním parkovišť u letiště možná přijdeme o přidanou hodnotu našeho letiště a konkurenční výhodu, kterou máme proti jiným letištím,” upozornil pardubický zastupitel za Piráty Dominik Beška.

Pardubické letiště má k dispozici 1200 parkovacích míst, nacházejících se pouhých 100 metrů od terminálu. Očekává se, jakmile začne platit parkovné, někteří si je rezervují. Tímto krokem by letiště získala další ekonomickou výhodu. To je také důvod, proč se firma EBA chystá zavést poplatky za parkování.

Pardubické letiště dosáhlo v roce 2023 ztrátu 30,8 milionu korun, ale podle Kortyše v loňském roce klesla na 15 milionů korun. EBA s jednou třetinou a město s dvěma třetinami majetkových podílů se tyto výdaje rok co rok snaží kompenzovat zvyšováním základního jmění.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář