Pardubice slaví modernizaci nemocnice

Pardubická nemocnice získává nový pavilon s centralizovaným urgentním příjmem a 11 operačními sály, včetně robotického operačního systému. Stavební práce pokračují s plánovaným dokončením v srpnu 2025.


Staré operační sály, neexistující urgentní příjem pro pacienty a léčebná oddělení ve starých budovách. Tyto problémy, které trápily krajskou nemocnici v Pardubicích po dobu dvaceti let, by měly být většinou vyřešeny po posledním únorovém dni. Díky krajským a evropským prostředkům nemocnice dokončila stavbu centrálního urgentního příjmu. Jak při slavnostním otevření nového pavilonu řekl generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald: 'Je to nová nemocnice ve staré.'

Do nové budovy se postupně přesunou téměř všechny chirurgické obory, včetně chirurgie, neurochirurgie, traumatologie, ortopedie a ARO. Stěhování centrální sterilizace či angiografie začne již dnes. 'Osmnáctého března by měla být budova v provozu,' uvedla tisková mluvčí nemocnice Kateřina Semrádová.

Velkou změnou k lepšímu bude nový urgentní příjem, kde lékaři na jednom místě rozhodnou o způsobu léčby bez nutnosti pro pacienta cestovat po nemocničním areálu za jednotlivými specialisty jako doposud. Od poloviny března by měl fungovat urgentní příjem pro chirurgické obory a příjem pro interní obory chce nemocnice zprovoznit až po letních prázdninách.

Stavba nového pavilonu sice ještě není zcela dokončena, ale už nyní nabídne 11 operačních sálů. V jednom z nich bude robotický operační systém, který usnadní práci chirurgů. Politici ve čtvrtek oslavili otevření nového pavilonce, a dnes a v sobotu si budou moci nové prostory prohlédnout i občané.

Stavební práce ale pokračují. Je třeba postavit plánovanou komunikaci pro sanitky spojenou s demolicí části sousední budovy, kde jsou dnes operační sály. Tento projekt za téměř devatenáct milionů korun potrvá třináct týdnů a měl by se uskutečnit mezi dubnem a červencem letošního roku. Následně je třeba vybudovat druhý vjezd z podzemí a lávku pro pěší překlenutí mezi novým a starým nemocničním areálem. Konec těchto prací se předpokládá až v srpnu 2025.

O zlepšení a modernizaci nemocnice se diskutuje již od počátku tisíciletí. Po vzniku krajů se z okresní nemocnice pavilonového typu stala krajské zařízení, které však nebylo na novou roli připraveno. Řada budov chátrala, přesto se v nich dále léčilo. Kraj tehdy možná brzdil velký PPP projekt, který měl zdravotnické zařízení přenést do 21. století. Zlepšení tak přicházelo velmi pomalu. Soukromé firmy vybudovaly moderní onkologii a kardiologii, a kraj postavil multioborový pavilon a pavilon psychiatrie.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Učitel roku

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024