Kapličku v Horných Ředících čeká stěhování

0

Kaplička Horných Ředících, stěhování, doprava, sbírka, Pardubický kraj, blog, region24


Kaplička v Horných Ředících čeká na stěhování kvůli komplikovanému přístupu z důvodu narůstající dopravy. Obecní samospráva zorganizovala sbírku na hrazení nákladů, které by mohly dosáhnout 1,7 milionu korun.

V květnu čeká drobnou sakrální stavbu - kapličku v Horných Ředících na přivaděči k dálnici náročné stěhování. S přibývajícími vozy na nově zrekonstruované silnici I/36 je přístup k cennému objektu stále komplikovanější. Občané však mohou pomoci usnadnit celý proces. Ve hře je totiž sbírka, do které se mohou všichni finančně zapojit a přispět tak na relokalizaci tohoto malého, ale významného duchovního klenotu.

Datlovaný rokem 1836, tato struktura representuje vkusnou skloubením historie a tradice. Jen pár kroků od rušné silnice sice dodala jistý půvab, ale současně se stala zdrojem nepříjemností. 'Preferujeme bezpečnost a dostupnost, proto se rozhodl starosta Jiří Kosel tento kousek historie přesunout na klidnější místo, v blízkosti památníku padlých pruských vojáků.',který zdůraznil, že náklady na celý proces stěhování, včetně oprav a přípravy nové lokality by mohly dosáhnout 1,7 milionu korun.

Přestože se může zdát částka vysoká, obec nezůstává v této věci o samotě. Pardubický kraj se rozhodl přispět na projekt významnou částkou 600 tisíc korun. 'Chápeme potřebu obce zachovat tento důležitý kulturní dědictví a předat jej budoucím generacím. Proto jsme se rozhodli obec finančně podpořit.', uvádí náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.

A i když se sbírka rozběhla pomalu, s aktuálním stavem padesáti tisíc korun, starosta Kosel zdůrazňuje, že nejde pouze o peníze. 'To, jakou částku vybereme, není nijak kriticky důležité. Považujeme sbírku za jakýsi test, jak se k tomuto místu lidé stavějí a jestli jsou ochotni jej podpořit.', vysvětluje starosta.

Stěhování pochopitelně závisí na povětrnostních podmínkách, ale obec doufá, že to bude možné provést 8.května, v den státního svátku. Touto dobou by měla být intenzita dopravy nižší a přesun by mohl proběhnout hladce. Pokud tedy chcete přispět na zachování tohoto historického skvostu, můžete tak učinit do konce školního roku.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář