Náhlá vlna výpověďí lékařů v Pardubické nemocnici

0

Pardubická nemocnice, hromadný exodus lékařů, výpovědi, konflikt s vedením, novela zákoníku práce, blog, region24, zdravetrendy


Pardubická nemocnice čelí hromadnému exodu lékařů, kdy 13% z nich podalo výpovědi den před Velikonocemi. Přesto je péče pacientů zajištěna. Problém se přičítá konfliktu mezi lékaři a vedením nemocnice a blížícímu se jednání s odborovými organizacemi.

Hlodáme se do srdce zdravotnictví v naší zemi, přesněji do Pardubické nemocnice, která zažívá hromadný odchod lékařů. Tento dramatický vývoj nastal den před Velikonocemi, kdy 13 procent lékařů této nemocnice podalo výpovědi. Nicméně, je důležité zdůraznit, že přes tento úbytek personálu je zajištěna péče pacientů, jak ubezpečila tisková mluvčí nemocnice Semrádová.

Výpovědi však byly podány bez udání důvodu. Tento masivní odliv lékařského personálu v Pardubické nemocnici je vnímán jako konflikt mezi lékaři a vedením nemocnice, jak zmínil lékař ARO Ján Motešický. Přesto se zdá, že za tímto korakem je také úmysl vyvinout tlak na zaměstnavatele před blížícím se jednáním s odborovými organizacemi, jak uvedla Semrádová. Tato jednání by měla proběhnout ještě v tomto týdnu.

Hejtman Martin Netolický poukázal na novelu zákoníku práce, kterou sám považuje za nedomyšlenou, což se projevuje při výpočtu mezd lékařů. Jedná se o novelu, která měla umožnit zdvojnásobení ročního objemu dobrovolných přesčasů zdravotníků na 832 hodin. Tento návrh vyvolal v loňském roce v Česku protesty některých lékařů, z nichž někteří kvůli tomu vypověděli své smlouvy o přesčasové práci.

V souvislosti s těmito protesty byla tato novela nakonec zrušena a nemocnicím bylo umožněno nařídit každému zaměstnanci 150 hodin přesčasů, přičemž o dalších až 416 hodin může být uzavřena dohoda. To byla informace sdělená společností Nemocnice Pardubického kraje.

Tato společnost také v lednu oznámila, že mzdy lékařů se v jejich nemocnicích zvýší až o 15 000 korun měsíčně. Pro ostatní pracovníky bylo slíbeno zvýšení o osm procent. Výsledná podoba kolektivní smlouvy byla dohodnuta mezi odbory a vedením společnosti.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář