Litomyšlský zámek láká turisty

Litomyšlský zámek se chystá k celoročnímu provozu, což by mělo přilákat více turistů a prodloužit turistickou sezonu ve městě. Díky financování z EU budou otevřeny nové prostory zámku a návštěva bude spojena s dalšími místními atrakcemi. Tato změna by měla oživit místní ekonomiku a zvýšit atraktivitu města.


Historická turistická atrakce se chystá ke změně, která udělá radost turistům – zámek bude otevřený celý rok. Tato inovace by měla přinést do města více turistů, a prodloužit turistickou sezonu. Jak to ovlivní místní a co se chystá?

Starosta Litomyšle, Daniel Brádl, prohlásil, že se tento krok již plánoval delší dobu a nyní je ten pravý čas jej zrealizovat. 'Chtěli bychom tak prodloužit turistickou sezonu,' řekl Daniel Brádl. Podle něj by měl zámek být otevřený mimo sezonu od čtvrtka do neděle. Tato nová směrnice by měla oživit místní ekonomiku a přilákat více turistů do oblasti.

Obnova Litomyšlského zámku byla financována Evropskou unií, která poskytla více než 200 milionů korun na jeho rekonstrukci. Podle památkářů se díky této investici budou otevírat nové prostory zámku a provozní doba se rozšíří na celoroční. Nové prostory by měly být přístupné veřejnosti v červnu. Již nyní usilovně probíhají přípravy na jejich zpřístupnění návštěvníkům v zimě.

Na zámku se neustále pracuje na dalších inovacích a modernizaci. K tomu patří expozice věnovaná historii zámku a jeho zařazení na Seznam světového dědictví UNESCO. Tato nová prohlídková trasa by měla vést diváky přes nově zpřístupněné interiéry ve druhém patře. Novinky se objeví také ve spojování návštěvy Litomyšlského zámku s dalšími přilehlými atrakcemi, jako je rodný byt Bedřicha Smetany, zámecká sklepení, piaristický chrám a Regionální muzeum, které se nabízejí jako součást balíčku zábavy a samozřejmě jsou otevřeny i přes zimu.

Starosta Daniel Brádl vidí přínos celoročního provozu zámku pro město jako jedno z hlavních měřítek úspěchu. 'Myslíme si, že to je to příjemný zážitek, který budeme propagovat pod názvem víkend v Litomyšli začíná ve čtvrtek,' řekla vedoucí odboru kultury Městského úřadu Litomyšl Michaela Severová. Takové novinky by měly přinést další rozvoj vztahu města a památky, a změna nepůsobí pouze na turisty, ale také na obyvatele města samotného.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Pardubice

Hlavní zprávy