Smetanovy oslavy: pivní speciál a otevření rodného bytu

Litomyšl oslaví 200. výročí narození Bedřicha Smetany akcemi zahrnujícími tradiční zabijačku a vyvalení speciálního piva. Sběratelská eurobankovka s nulovou hodnotou připomene výročí skladatele.


Město Litomyšl je těsně před velkolepou oslavou svého největšího rodáka, veleznámého českého hudebního skladatele Bedřicha Smetany, jemuž 2. března uplyne přesně 200 let od narození. Oslavy se ujmou zámecký pivovar, který je s životem skladatele úzce spjatý, jelikož Smetanův otec byl sládek a Bedřich se zde narodil. Město chystá řadu atraktivních akcí, jako je tradiční zabijačka, tancovačka, vyvalení speciálního piva a mnoho dalšího.

Starosta Litomyšle Daniel Brádl hodlá tuto významnou událost řádně oslavit: „Protože byl život Bedřicha Smetany spjatý se zámeckým pivovarem, jeho otec byl sládek a on sám se v budově pivovaru narodil, rozhodli jsme se slavit právě tam.“ Prvních 200 vzpomínkových piv bude návštěvníkům zdarma k dispozici, čeká je také tradiční zabijačka a tancovačka od deseti hodin dopoledne.

Vrcholem oslav bude symbolická sběratelská eurobankovka s nulovou hodnotou, která má připomenout výročí narození Bedřicha Smetany. Lokální radnice připravila tuto hodnotnou upomínku pro širokou veřejnost. Tento koncept vzbudil v minulosti zájem, když byla vydána eurobankovka s portrétem Karla Gotta k jeho 80. narozeninám. I přes početnou kritiku spojenou s nulovou hodnotou bankovky očekává město Litomyšl zájem veřejnosti o tento unikátní suvenýr.

Mnohé zpřístupněné pamětní prostory navíc oslavě dodají historickou atmosféru. Například se návštěvníci budou moci podívat do Rodného bytu Bedřicha Smetany, který je obvykle pro veřejnost uzavřen kvůli rekonstrukci. Regionální muzeum zároveň připravuje prohlídky pivovaru z hlediska architektury i jeho fungování v době, kdy zde pracoval skladatelův otec.

Hudební kulturní dědictví bude samozřejmě také významně přítomno na oslavách. 'V poledne si výročí u sochy Bedřicha Smetany připomenou soubory Základní umělecké školy Bedřicha Smetany,' řekla vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu litomyšlské radnice Michaela Severová. Oslavy výročí narození Bedřicha Smetany budou pokračovat celý týden a vrcholem festivalu bude vystoupení známé české zpěvačky, šansonistky a skladatelky Radůzy.

Pro ty, kteří se rádi vypraví na klidnější procházky, bude k dispozici stezka ve stopách velkého skladatele. Tato trasa vede kolem Panského domu, kde Smetana v mládí bydlel, Smetanova sálu a jiných významných míst. K večeru se navíc na průčelí zámeckého pivovaru promítne videomapping „Bedřich Smetana – symfonie života“ a světelná show si návštěvníci mohou vychutnat také v chrámu Nalezení sv. Kříže, který bude výjimečně otevřen pro veřejnost.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Učitel roku

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024