Venda Truhlářová: Umělecký život a láska k Vysočině

Umělecký odkaz Věnceslavy Truhlářové, alias Venda Truhlářová, je významný pro české výtvarné umění druhé poloviny 20. století. Venda se zaměřila na krajinomalbu inspirovanou Vysočinou a její díla se dostala i do prestižních sbírek, jako například Národní galerie v Praze.


Umělecký odkaz Věnceslavy Truhlářové, známé spíše jako Venda Truhlářová, si nalezneme v historii českého výtvarného umění druhé poloviny 20. století. Narodila se v roce 1924 do rodiny s uměleckými kořeny, neboť jejím strýcem byl proslulý malíř Jan Zrzavý. Venda svůj talent pro umění rozvíjela postupně na několika školách, až nakonec zakotvila v krajinomalbě inspirované Vysočinou.

Věnceslava, přezdívaná Venda, se narodila do familiařního uměleckého prostředí v roce 1924. Její otec byl armádní důstojník a rodina se často stěhovala. Truhlářová studovala na věhlasných uměleckých školách, jako je Škola umění ve Zlíně či Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze. Ve svých dílech se postupně ubírala od realistických kreseb a grafiky ke zjednodušeným formám venkovských scenérií. V polovině 60. let definitivně přešla k malbě a následně se zaměřila na krajiny Vysočiny, kde čerpala inspiraci až do konce svého života.

I přesto, že cestovala do zahraničí a studovala cizí kraje, zůstala Vysočina jejím nejoblíbenějším místem. Od 50. let trávila čas na Vysočině u své matky a v roce 1993 se natrvalo přestěhovala do Havlíčkova Brodu. V Městské galerii Vysoké Mýto byla přesto často k vidění. Se svými díly pravidelně vystavovala a její obrazy si během let našly místo i v prestižních sbírkách, jako třeba Národní galerie v Praze.

Život a práce Vendy Truhlářové jsou neoddělitelně spjaty se stavem české umělecké scény 20. století. I přes skromnost a přístupnost umělkyně se její díla dostala do sbírek nejvyšších institucí a zapsala se do dějin českého výtvarného umění. Výstavy v Městské galerii Vysoké Mýto nabízí unikátní pohled na její talent a cit pro krajinomalbu, který stál před převelením jejího otce do Vysokého Mýta. K uběhnutým desetiletím sice Venda Truhlářová ztratila život, přesto její talent zůstává stále živý a zřetelný ve světě českého výtvarného umění.

Výstava obrazů potrvá od 9. února 2024 do 1. dubna 2024 v Městské galerii Vysoké Mýto


Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Učitel roku

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024