Vlaky nejezdí, přeměna trati na cyklostezku?

Opuštěná železniční trať mezi Chrudimí a Heřmanovým Městcem by mohla sloužit jako cyklostezka, ale plán blokuje Správa státních hmotných rezerv. Úplné zrušení trati komplikuje možnost obnovy záložního spojení mezi městy pro skladování nafty a leteckého petroleje.


Dlouhá léta opuštěná železniční trať mezi Chrudimí a Heřmanovým Městcem by si mohla najít nový život v podobě cyklostezky. Obce v okolí trati se shodují na tom, že by tato proměna byla žádoucí pro zlepšení dopravní situace mezi vesnicemi a příjemnou alternativou pro cykloturistiku. Navíc je zřízení cyklostezky na místě nevyužívaných tratí povoleno i zákonem o drahách. Přesto však stojí v cestě úspěšnému rozvoji cyklostezky Správa státních hmotných rezerv.

Problém tkví ve skladu hmotných rezerv, konkrétně nafty a leteckého petroleje, který se nachází v blízkosti trati. Správa státních hmotných rezerv trvá na zachování trati pro případnou opětovnou využitelnost, neboť počítá se zachováním záložního spojení mezi Chrudimí a Heřmanovým Městcem a odmítá dát souhlas k likvidaci kolejí. Tento přístup komplikuje plány na vytvoření atraktivní cyklostezky, která by byla populárním místem pro obyvatele okolních vesnic.

Obce kolem trati nadále usilují o vytvoření cyklostezky na místě železniční tratě. Starosta Bylany Tomáš Hrubý uvádí: „Trať by mohla být pěknou cyklostezkou a zároveň by zde byl lepší cyklistický spoj do nedalekých měst. Navíc se o trať nikdo nestará a vytváří se tak nevzhledný prostor v krajině, který by mohl být využit lépe.“

Správa železnic se snažila upravit zákon na drahách i pro letošní období, který je více příznivý pro přeměnu opuštěných železničních tratí na cyklostezky. „Je to koncipováno jako jednoduchý krok,“ říká mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.


Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Učitel roku

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024